Get Adobe Flash player

Wyniki przedszkolnego konkursu Jedz i rośnij zdrowo

jedz i rosnij zdrowo 20131128 1526136622

 

 

 

Jedz i rośnij zdrowo !

                              - ciekawe i zdrowe potrawy dla przedszkolaka -

 Dziękujemy zaudział w akcji.

Poniżej przedstawiamy zwycięzkie przepisy,

         które trafiły do przedszkolnego menu od listopada :-)


 

KURCZAK WEDŁUG KRÓLEWNY ŚNIEŻKI - AMELIA PRZYBYSZ GRUPA III

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka lub filety z udek 3 szt

Marchewka 2 szt

Śmietana 1 małe opakowanie

Mąka 2 łyżki

Natka pietruszki 2 łyżki stołowe

Sól

Liść laurowy

Oliwa

Przygotowanie:

 

Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy na drobne kawałeczki.

Filety z udek kurczaka kroimy na kawałeczki. Oprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy na patelni.

W międzyczasie zgotujemy wodę z liściem laurowym i wrzucamy startą na tarce z dużymi oczkami marchewkę.

Do gotującej się wody wrzucamy podsmażone mięsko i dusimy pod przykryciem 15-20 minut.

Gdy mięsko będzie gotowe już gotowe wlewamy śmietanę i miesamy. Na koniec podajemy posiekaną natkę pietruszki.

Najlepiej podawać z ryżem.

 

PULPETY W SOSIE JARZYNOWYM -  MAJA GÓLSKA GRUPA II

 

Składniki:

Wywar:

2 litry wody

3 średnie marchewki pokrojone w kostkę

1 duża pietruszka

Pół selera korzennego średniego pokrojonego w kostkę lub po ugotowaniu można utłuc tłuczkiem do ziemniaków

1 łodyga selera naciowego

2 cebule

1 duży listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

Sól lub wegeta, pieprz do smaku

0,5 szklanki śmietany 30 %

 

Pulpety (32 sztuki):

 

1 kg mięsa mielonego z szynki

1 duża cebula

1 czerstwa bułka namoczona w bulionie , potem odsączona

2 jajka

1 torebka ryżu ugotowanego

1-2 łyżki wody gazowanej mineralnej

Bułka tarta do zagęszczenia 2-3 łyżki

Sól lub wegeta, pieprz do smaku

Mąka do panierki i do zagęszczenia sosu

 

Warzywa zalać wodą, dodać listek , ziele, zagotować i doprawić do smaku.

Gotować do miękkości warzyw. Ja po ugotowaniu zostawiam tylko marchew i seler korzenny - listki ,ziele i pozostałe

warzywa wyjmuję z bulionu.

Do mięsa na pulpety dodać bułkę, startą cebulę, ryż, jajka, przyprawy i wodę gazowaną. Wyrobić doprawiając do smaku.

Formować pulpety, panierować je w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju.

Przełożyć do bulionu. Gotować wolno ok 15 minut.

Śmietanę roztrzepać z około 3 łyżkami mąki i dodajemy do potrawy, dusimy chwilę.

Na końcu dodajemy koperek